Brouwerij De GraalWolken KruishoutemZwalm aan de ZwalmmolenZwalmDe Vlaamse-ArdennenDe Vlaamse-ArdennenDe Vlaamse-ArdennenDe Vlaamse-Ardennen

Daguitstappen

Daguitstap 4: Oudenaarde-Ename-Ronse-Flobecq

09u: Aankomst in Oudenaarde, geschenk van de Schelde
Indien gewenst, kan er bij aankomst een koffie verbruikt worden op de markt van Oudenaarde.

Korte rondleiding in Oudenaarde
Oudenaarde werd vroeger “petit Bruges” genoemd, omwille van de vele kanaaltjes die door de stad liepen.
Om hygiënische redenen werden de waterwegen overwelfd. Maar de loop van de Schelde kan je nog steeds volgen in het huidige stratenpatroon. We vertrekken aan het prachtige laatgotisch stadhuis, via het vleeshuis, het huis van Parma, de Boudewijntoren en het begijnhof naar de Schelde. Want zonder de Schelde, geen Oudenaarde.
Ook figuren als Hanske de Krijger, Keizer Karel en Adriaen Brouwer komen aan bod. Weet u trouwens waarom de stad een bril in haar wapenschild draagt ? 

11u00: Panoramische busrondrit door “Vlaanderens mooiste landschap”.
Onze gids begeleidt jullie doorheen het prachtige landschap van eeuwenoude getuigenheuvels. Comfortabel vanuit de bus, kunnen jullie genieten van de “kuitenbijters” waar menige wielerfanaten hun hart verloren hebben. Tijdens de rit komen jullie meer te weten over het ontstaan van Vlaanderens mooiste landschap.
We houden even halt in Ename en brengen een bezoek aan de Sint-Laurentiuskerk, om verschillende redenen een opmerkelijk monument. De kerk werd in de 10de eeuw opgericht door de markgraaf van Ename, onder de laatste Ottoonse vorst van het Duitse keizerrijk. Gelegen op de grens tussen het Franse koninkrijk en het Duitse keizerrijk, nam Ename op dat ogenblik een bijzonder strategische positie in. Maar pas in 1990 gaf de kerk haar ware schoonheid prijs. Toen het gebouw in detail werd onderzocht wegens stabiliteitsproblemen aan de toren, ontdekte men achter het orgel een beschilderd boogveld met een Byzantijns karakter . Deze prachtige fresco’s behoren tot de oudste van de Benelux. 

12.30u: Middagmaal naar keuze.
Indien gewenst kunnen wij u enkele suggesties doen. 

13.30u à 14u: Kort bezoek aan Ronse.
Ronse was in de Middeleeuwen een belangrijke bedevaartplaats. Sint-Hermes, een Romeinse martelaar uit de 2de eeuw, werd in Ronse aanroepen tegen geestesziekte en bezetenheid. Door de vele bedevaarders ontstond een economische kern. Maar Ronse groeide vooral uit tot een centrum van middeleeuwse lakennijverheid. In de 19de eeuw was zij één van de eerste steden in Vlaanderen waar de textielindustrie ingrijpend werd gemechaniseerd. De rijkdom die daaruit voortvloeide, werd geïnvesteerd in talrijke prachtige burgerwoningen die nu nog opvallend in het straatbeeld aanwezig zijn. En uiteraard bouwde men in de stijl die toen in de mode was: de Art Deco. Wandeling over de textielrijkdom tijdens het interbellum en haar invloed op één van de mooiste architectuurstijlen van de 20ste eeuw. 

15u à 15.30u We steken even de taalgrens over en sluiten af met een bezoek aan de Brasserie des Legendes Ellezelloise.
Net over de taalgrens, vind je het prachtige Pays des Collines. Hier kan je een bezoek brengen aan de Brasserie Ellezelloise. Sinds mensenheugenis wordt hier het bier "Quintine" gebrouwen. De naam van het bier verwijst naar een heks van Ellezelles en aldus, naar de folklore van het dorp. Je kan er proeven van de artisanale pils "Quintine", of van de Quintine ambrée", vervaardigd met karamel en “Hercule” mout. 

  • Bezoekformule 1: Rondleiding brouwerij + proeverij van een Quintine-bier naar keuze : 5 euro per persoon.
  • Bezoekformule 2: Rondleiding brouwerij + proeverij van de 4 Quintine-bieren: 9 euro per persoon. 

Gelieve één formule te kiezen voor de hele groep. 

Einde: 17u 

De voorgestelde uurregeling kan aangepast worden aan uw wensen. Gelieve de busmaatschappij mee te delen dat er tijdens het traject tussen Oudenaarde en Ronse zal gegidst worden met de microfoon. Wij zullen u het parcours van deze panoramische busrondrit vooraf meedelen.

Onze prijs voor dit dagprogramma bedraagt 8 euro per deelnemer (exclusief bus, maaltijden en dranken) met een minimum van 320 euro, wat neerkomt op een minimum van 40 deelnemers.Het maximum aantal deelnemers is 50 personen. Gelieve ook een maaltijd te voorzien voor de gids die jullie tijdens de namiddag zal begeleiden.

Onze gidsen zijn gediplomeerde regio-gidsen Vlaamse Ardennen. Wij staan voor professionaliteit. Bezoekers aan Vlaanderen’s mooiste regio verdienen immers het allerbeste. We doen enkel beroep op de beste vaklui in hun domein, die jullie graag laten kennismaken met onze rijke en boeiende geschiedenis.

Indien u akkoord gaat met deze offerte, vragen wij u een voorschot van 120 euro te betalen op de rekening van Parallel vzw BE 57 7370 3257 183. Gelieve het saldo, in functie van het exact aantal deelnemers, minimum 7 dagen voor de datum van de daguitstap te betale

Contacteer ons voor meer informatie